Mijn zwangerschapscursus met hypnobirthing-technieken is een uitgebreid programma om je voor te bereiden op de bevalling. Vanuit vertrouwen en ontspanning, omdat je slimme lijf dan het beste kan doen wat nodig is voor de geboorte. Je krijgt veel inzicht in de fysieke en mentale kant van bevallen en leert hoe je hier rustig in kunt meebewegen.    

Dit komt zoal aan bod:

 • De bevalling van begin tot geboorte. Wat doen de baarmoeder en de hormonen, wat gebeurt er in het bekken, wat doet de baby? 
 • Ademhalingstechnieken die je lichaam en de baby ondersteunen met ruimte, rust en zuurstof.
 • Ontspanningstechnieken en zelfhypnose. Train je brein en je lijf om makkelijk te ontspannen. Niet zweverig, maar fijn en leuk om te leren.
 • Technieken voor een positieve blik. Je kunt zelf veel doen om angst om te buigen naar vertrouwen, en dat beïnvloedt je ervaring.
 • Bekkenoefeningen om ruimte te maken. Met simpele houdingen creëer je al tijdens de zwangerschap symmetrie en ruimte in de spieren en banden in je bekkengebied. Dat vergroot de kans op een soepele geboorte.
 • Bevalhoudingen om optimaal ruimte te maken voor je baby.
 • Natuurlijke manieren om te zorgen voor effectieve weeën en lekker veel endorfine (je eigen pijnstiller).
 • Informatie voor het opstellen van jullie geboortewensen. Wat kun je doen en vragen voor jouw comfort en dat van de baby? Thuis en in het ziekenhuis? Hoe hou je de regie, ook als het anders loopt? 
 • De rol van de partner. Zo belangrijk en supermooi. Wat je praktisch kunt doen om haar rots te zijn en je betrokken te voelen.
 • Contact met de baby. Wat maakt hij of zij mee daarbinnen en hoe kunnen jullie voor en rondom de geboorte voor je kind zorgen?
 • De kraamtijd en borstvoeding. Informatie en tips voor een ontspannen ‘vierde trimester’.

Hypno, wat is dat?

Ontspanning. Gekker wordt het niet. Bij de cursus train je jezelf om makkelijk (diep) te kunnen ontspannen, onder meer met oefeningen die lijken op geleide meditatie en mindfulness. Simpele manieren om je drukke brein stiller te maken, zodat je je kunt openstellen voor een heerlijk rustgevend gevoel. Dat is zelfhypnose. Vergelijk het maar met weggezonken zijn in een boek. Je zit zo lekker in het verhaal dat je alles om je heen vergeet, maar je besluit zelf wanneer je het boek weglegt. Ook als je diep ontspant functioneert je brein prima (je bent niet ‘weg’), maar je kunt je goed afsluiten, je intuïtie volgen en focussen op de bevalling. In ontspanning werkt je lijf optimaal. En een kalm brein reageert rustig en kan helder denken als het nodig is.  

‘Hoe meer je je brein en lichaam traint om te ontspannen, hoe makkelijker dat lukt tijdens de bevalling’

Praktisch

De cursus bestaat uit vijf lessen van elk 2,5 uur, met maximaal vijf stellen. Daarnaast oefen je de technieken thuis. Zo krijg je al tijdens de zwangerschap de nodige ontspanning en je ‘inzet’ wordt beloond: hoe meer het je tweede natuur wordt, hoe makkelijker je ook tijdens de bevalling ontspant. 

Met z’n tweeën

De cursus is voor beide ouders, omdat het logisch, lief en heel zinvol is om dit samen te doen. Omdat je allebei belangrijk bent voor het begin van het leven van jullie kind. Omdat je sommige technieken samen oefent. En omdat je het beste team bent als je dezelfde kennis hebt. Ben je single of wil je partner écht niet, dan kun je iemand anders meenemen door wie je je gesteund voelt.

Klik hier voor de tarieven en om je aan te melden.