Mijn zwangerschapscursus met hypnobirthing-technieken is een uitgebreid programma om je voor te bereiden op de bevalling. Vanuit vertrouwen en ontspanning, omdat je slimme lijf dan het beste kan doen wat nodig is voor de geboorte. Je krijgt veel inzicht in de fysieke en mentale kant van bevallen en leert heel concreet hoe je dit positief kunt beïnvloeden en kunt meebewegen met het proces, hoe het ook verloopt.

Dit komt zoal aan bod:

 • De bevalling van begin tot geboorte. Wat doen de baarmoeder, de hormonen en de baby, wat veroorzaakt pijn, wat gebeurt er bij spanning en ontspanning, hoe kun je dit gunstig beïnvloeden? 
 • Ademhalingstechnieken die logisch zijn bij wat je lichaam tijdens de weeën doet en die zorgen voor rust, ruimte en genoeg zuurstof.
 • Ontspanningstechnieken en zelfhypnose. Niet zweverig, maar fijn! En leuk om te leren, voor iedereen.
 • Manieren om je vertrouwen te versterken, zoals visualiseren. Alle emoties en gedachten zijn oké, maar je kunt telkens focussen op wat je graag wilt. Op wat goed gaat. Op je kracht. Dat beïnvloedt je ervaring.
 • Bekkenoefeningen om ruimte te maken. Door de spieren en banden in je bekkengebied in balans te brengen, verbeter je je bekkenstand. Dat vergroot de kans op een soepele geboorte.
 • Bevalhoudingen om optimaal ruimte te maken voor je baby.
 • Natuurlijke manieren om te zorgen voor effectieve weeën en lekker veel endorfine (je eigen pijnstiller).
 • Informatie voor het opstellen van jullie geboortewensen. Wat kun je doen en vragen voor jouw comfort en dat van de baby? Thuis en in het ziekenhuis? Hoe hou je de regie, ook als het anders loopt? 
 • De rol van de partner. Zo belangrijk en supermooi. Wat je praktisch kunt doen om haar rots te zijn en je betrokken te voelen.
 • Contact met de baby. Wat maakt hij of zij mee daarbinnen en hoe kunnen jullie voor en rondom de geboorte voor je kind zorgen?
 • De kraamtijd en borstvoeding. Informatie en tips voor een ontspannen ‘vierde trimester’.

  Waar dat +-je voor staat? De fysieke voorbereiding, ondersteuning en ontspanning die ik heb toegevoegd aan het standaard hypnobirthing-programma. Omdat ik dat essentieel vind bij een lichamelijk proces.

Hypno, wat is dat?

Ontspanning. Gekker wordt het niet. Bij de cursus train je jezelf om makkelijk (diep) te kunnen ontspannen, onder meer met oefeningen die lijken op geleide meditatie en mindfulness. Simpele manieren om je drukke brein stiller te maken, zodat je je kunt openstellen voor een heerlijk rustgevend gevoel. Dat is zelfhypnose. Vergelijk het maar met weggezonken zijn in een boek. Je zit zo lekker in het verhaal dat je alles om je heen vergeet, maar je besluit zelf wanneer je het boek weglegt. Ook als je diep ontspant functioneert je brein prima (je bent niet ‘weg’), maar je kunt je goed afsluiten, je intuïtie volgen en focussen op de bevalling. In ontspanning werkt je lijf optimaal. En een kalm brein reageert rustig en kan helder denken als het nodig is.  

‘De cursus was helemaal niet zweverig. Het was precies de goede balans tussen leerzaam en liefdevol.’

Praktisch

De cursus bestaat uit vijf lessen van elk 2,5 uur, met maximaal vijf stellen, en wordt gegeven in Groningen. Daarnaast oefen je de technieken thuis met een uitgebreide reader en audiomateriaal. Zo krijg je al tijdens de zwangerschap de nodige ontspanning en door te oefenen wordt het makkelijker om ontspanning op te zoeken en toe te laten tijdens de bevalling.

Met z’n tweeën

De cursus is voor beide ouders, omdat het logisch, lief en heel zinvol is om dit samen te doen. Omdat je allebei belangrijk bent voor het begin van het leven van jullie kind. Omdat je sommige technieken samen oefent. En omdat je het beste team bent als je dezelfde kennis hebt. Ben je single of wil je partner echt niet, dan kun je iemand anders meenemen door wie je je gesteund voelt. Natuurlijk ben je alleen ook welkom.

Klik hier voor de tarieven en om je aan te melden.