Mijn zwangerschapscursus met hypnobirthing is een uitgebreid programma om je voor te bereiden op de bevalling. Vanuit zelfvertrouwen en ontspanning, omdat je slimme lijf dan het beste kan doen wat nodig is voor de geboorte. Je krijgt veel inzicht in de fysieke en mentale kant van bevallen en hoe je dit positief kunt beïnvloeden. De insteek is rust en regie, passend bij jou, hoe de bevalling ook verloopt.

Dit komt zoal aan bod:

 • De bevalling van begin tot geboorte. Wat doen de baarmoeder, de hormonen en de baby, wat veroorzaakt pijn, wat gebeurt er bij spanning en ontspanning, hoe kun je dit gunstig beïnvloeden? 
 • Ademhalingstechnieken die logisch zijn bij wat je lichaam tijdens de weeën doet en die zorgen voor rust, ruimte en genoeg zuurstof.
 • Ontspanningstechnieken en zelfhypnose. Niet zweverig, maar fijn! En leuk om te leren, voor iedereen.
 • Manieren om je vertrouwen te versterken, zoals visualiseren. Alle emoties en gedachten zijn oké, maar je kunt telkens focussen op wat je graag wilt. Op wat goed gaat. Op je kracht. Dat beïnvloedt je ervaring.
 • Bekkenoefeningen om ruimte te maken. Door de spieren en banden in je bekkengebied in balans te brengen, verbeter je je bekkenstand. Dat vergroot de kans op een soepele geboorte.
 • Bevalhoudingen om optimaal ruimte te maken voor je baby.
 • Natuurlijke manieren om te zorgen voor effectieve weeën en lekker veel endorfine (je eigen pijnstiller).
 • Informatie voor het opstellen van jullie geboortewensen. Wat kun je doen en vragen voor jouw comfort en dat van de baby? Thuis en in het ziekenhuis? Hoe hou je de regie, ook als het anders loopt? 
 • De rol van de partner. Zo belangrijk en supermooi. Wat je praktisch kunt doen om haar rots te zijn en je betrokken te voelen.
 • Contact met de baby. Wat maakt hij of zij mee daarbinnen en hoe kunnen jullie voor en rondom de geboorte voor je kind zorgen?
 • De kraamtijd en borstvoeding. Informatie en tips voor een ontspannen ‘vierde trimester’.

Hypno, wat is dat?

Hypno staat voor zelfhypnose en dat is ontspanning. Gekker wordt het niet. Het kan variëren van rust tot dromerigheid tot bijna slapen. Je bent nooit ‘weg’, je brein functioneert prima en je kunt elk moment met de hypnose stoppen. Vergelijk het maar met weggezonken zijn in een boek: je zit zo lekker in het verhaal dat je alles om je heen vergeet, maar je besluit zelf wanneer je het boek weglegt. Je oefent de zelfhypnose met verschillende simpele technieken en audiomateriaal, en je partner kan hierbij helpen. Zo leer je hoe je je drukke hoofd stiller kunt laten worden en ontspanning kunt toelaten. Dit helpt je om je tijdens de bevalling af te sluiten voor afleiding, je intuïtie te volgen en te focussen op wat je lichaam doet. Je zenuwstelsel kan zo ook het makkelijkst de hormonen aanmaken die de bevalling regelen. (Lees verder onder de quote.)

‘De cursus was helemaal niet zweverig. Het was precies de goede balans tussen leerzaam en liefdevol.’

Praktisch

De cursus bestaat uit vijf lessen van elk 2,5 uur, met maximaal vijf stellen, en wordt gegeven in Groningen. Daarnaast oefen je de technieken thuis met een uitgebreide reader en audiomateriaal. Zo krijg je al tijdens de zwangerschap de nodige ontspanning en door te oefenen wordt het steeds makkelijker om de rust te bewaren en op te zoeken, ook tijdens de bevalling.

Met z’n tweeën

De cursus is voor beide ouders, omdat het logisch, lief en heel zinvol is om dit samen te doen. Jullie zijn allebei even belangrijk voor het begin van het leven van jullie kind. Als je de bevalling samen voorbereidt en dezelfde kennis hebt, ben je het beste team. Ben je single of wil je partner niet mee, dan kun je iemand anders meenemen door wie je je gesteund voelt. Natuurlijk ben je alleen ook welkom.

Klik hier voor de tarieven en om je aan te melden.